banner

Followers

Monday, May 31, 2010

~ Loghat Uthaqa : Bab 4 ~

Sambungan untuk pembelajaran Loghat Uthaqa...^_^ setelah sekian lama cekgu pergi bercuti... hampir sebulan jugak la hahaha! Cekgu pergi mencari Loghat-loghat baru untuk dikongsikan bersama.... jadi, di bawah ni ada la sedikit loghat uthaqa untuk pembaca-pembaca blog cekgu sekalian....(Apa la yang aku duk melalut nie)



151. Lagu mana.................Macam mana
152. Pokai.................Duit dah abis
153. Terejai.................Cakap secara kasar
154. Hawaq.................Penyamun
155. Ghe-nyeh.................Senyum terlebih
156. Kuih.................Buang
157. Kelepiaq.................Tangan bergerak ke sana sini
158. Lau.................Reban ayam
159. Toslet.................Lampu suluh
160. Pelekoh.................Pukul
161. Luku.................Pukul dengan guna tangan (kat kepala)
162. Be-ghetoh.................Berlaga
163. Merengit.................Hitam
164. Kahaq.................Kasar
165. Cekeding.................Kurus
166. Lit-lit.................Panas
167. Tere.................Pandai
168. Hampa.................Mereka
169. Ligan.................Kejar
170. Gelema.................Kahak

P/S : Kursus Bahasa Mandarin Mulai Esok..... (3 hari)..

Saturday, May 29, 2010

~ Nodame Cantabile Shinshun Special in Europe ~

Akhirnya.. setelah aku menanti penuh kesabaran men'download' drama neh.  Dapat jugak aku melayan 'Nodame Cantabile Shinshun Special in Europe' yang mempunyai 2 episod. Setiap episod lebih kurang 2 jam, maklumlah 'special' lah katakan hehe! Untuk special neh, aku bagi rating 4.5/5. Aku memang minat habis dengan special neh. Semua ada, lawak, sedih, gumbira & macam-macam lagi.. kira cukup rasa la.....^_^ kenapa ada 2 episod?? haaa... aku pun x pasti.. tetapi apa yang aku nampak, Episod 1 lebih banyak menceritakan tentang 'Shinichi Chiaki' yang memasuki pertandingan 'conductor' untuk menjadi seorang 'conductor' yang berjaya. Episod 2 pulak cerita berkenaan 'Noda Megumi a.k.a Nodame' yang memasuki ke Akademi Muzik baru di Europe untuk meneruskan pembelajaran pianonya. Nodame ingin sentiasa berada disisi 'Shinichi Chiaki a.k.a Chiaki Senpai' dan menyimpan impian agar suatu hari nanti beliau dapat bemain piano di konsert Orkestra yang diterajui oleh Chiaki Senpai sendiri, seperti kata Nodame, "Chiaki Senpai tu adalah Suaminya...." hahaha!


Details :
  • Title: のだめカンタービレ 新春スペシャル IN ヨーロッパ
  • Title (romaji): Nodame Cantabile Shinshun Special in Europe
  • Episodes: 2
  • Viewership ratings: 18.9 (1st), 21.0 (2nd)
  • Broadcast period: 2008-Jan-04 and 2008-Jan-05
  • Air time: Friday, Saturday 21:03 
  • Theme songs: Opening theme: Symphony No. 7 by Beethoven, arranged by Hattori Takayuki  Ending theme: Rhapsody in Blue by George Gershwin, arranged by Hattori Takayuki




Sypnosis :

This 2 night special takes off during their graduation, where Chiaki-senpai & Nodame left for Europe. The first special centered on Chiaki’s story, the story tells about Chiaki’s dream to be a conductor. Nodame on the other hand attended the conservatory to attain her dream to one-day play the piano for Chiaki. After her hard work, Nodame was given a chance to have a mini recital. During the recital, Chiaki saw her worth and realized that he cannot go on with out her. 




Cast :


Credit to : http://wiki.d-addicts.com/Nodame_Cantabile

P/S : 'Nodame Cantabile The Movie : I & II' bila la aku nak dapat layan......hermmmm ^_^

Friday, May 28, 2010

~ Aqua Timez - Ehagaki No Haru ~

Hermm...'Aqua Timez'. Tetiba rasa nak buat entri untuk Japan Band neh... Lagu-lagu dorang boleh tahan jugak la.. aku suka dengar muzik dorang. Suara vokalis pun lain dari yang lain. Aku mula kenal dengan band nie dari Anime 'Bleach'. Dengar opening diorang yang bertajuk "Alones" terus rasa macam best hahaha! lepas tu aku terus cari lagu-lagu dorang. Antara lagu lain yang best seperti 'Niji' yang neh kalau tak salah lagu untuk 'Gokusen 3'. Lepas tu lagu 'Velonica' untuk Opening Anime 'Bleach' jugak selepas 'Alones' dan terbaru lagu dorang aku aku sedang layan adalah 'Ehagaki No Haru' yang di'release' awal tahun neh....... Oklah, Layan PV lagu neh yang diupload (Cari di Youtube tak jumpa hehe!)..... ^_^




Aqua timez - Ehagaki no Haru 

toiki de kumoru garasu to go shini mabushisa wo nagame te ita
tsukue ni fustete dakishimete miru irotoridori no uchuu
suki na ko ni "ohayou" tte ieta ano asa no koto wa wasurenai
tada hito wa itoshii to omou no to doujini aisaretai to negatte shimau ikimono

kimi no te wo tsuyoku nigirishimete kogoete ita no wa boku no hou da to shiru
kimi no te made tsumetaku shite shimau no ni tsuyoku nigiri kaeshite kureta
kore ga wake au toiu koto na no deshou ka
sukoshi dake wakatta kigashi mashita kamisama
 
ichidan tobashi kake agaru tabi senaka de hazumu randoseru
getsuyou no asa kuse ke ga hashagu osanai hi no kimi wo omou
kimi mo omoi egaite kureteru no kana boku ga donna fuu ni sugoshite kita ka wo
kisoku teki ni kurikaesareru kimi no neiki wo kiite itara asa ni tsutsumareta

yawarakai hizashi wo mikata ni shite yasuraka na haru wo sagashi ni yukou
kisha ni nori chizu wo mizu ni kokoro no mama mori no naka wo kaze ga oyogu you ni jiyuu ni

tooku te mo onaji tsuki wo miteta tooku te mo onaji hikari wo miteta
tooku te mo hi tochi shikanai urundemo shinjita
te o tsunagi miageru mahiru no tsuki

hito no te tte konnani attakai 'nda jinsei tte mada konnani subarashii 'nda
kimi ga warau to boku mo ureshii sou omoeru jibun ni yatto deaeta
kimi ni mo sou omotte moraeru hi ga kuru you ni
ehagaki no ura ano haru no keshiki wo tayori ni kimi to sagase tara ?

TRANSLATION
 
From behind the glass door fogged up from your sigh, I can see your radiance
It covered the desk, and you tried to embrace the multicolored universe.

To be able to say "good morning" to the girl you love, that morning will never be forgotten
We are animals simply thinking that people are lovely but at the same time wishing to be loved

I tightly grasped your hand and I know it was me who froze up
Even though your hands were getting cold, you tightly grasped my hand back
So this is what's called sharing
I feel like I understand it just a little bit, God

Jumping a step, every time you go up, your backpack bounces on your back
On Monday morning, your unruly hair frolics and you think the day is young
I wonder if you're thinking about it too, How will I pass this day
Your sleeping breath is routinely repeated, when it's listening, the morning will envelop you

The soft sunlight is on your side, lets search for a peaceful spring
Get on a train, don't look at a map, follow your heart, from the inside the forest, the wind is freely blowing as if it's swimming

No matter how far away, We saw the same moon, no matter how far away we saw the same light
No matter how far away there's only one, even if I'm unsure, I'll believe
I'll hold your hand, look up, and see the moon in broad daylight

A persons hand is this warm, Life's still this awesome
When you smile, I'm happy, I finally able to find myself thinking that
So that the day you think the same thing comes
On the back of this picture postcard, that scenery of that spring, I'll depend on you to find it 

Members :

Vocal: Futoshi Kawasaki (太志川崎?)
  • Birthdate: May 10, 1980
  • Blood Type: O
Bass: OKP-STAR ((おーけーぴーすたー) Ōkēpī-Sutā) Temohisa Okada (岡田知久)
  • Birthdate: March 25, 1977
  • Blood Type: A
Guitar, Programming: Daisuke (大介) Daisuke Hasegawa (長谷川大介)
  • Birthdate: April 12, 1977
  • Blood Type: A
Keyboard: mayuko ((まゆこ))
  • Birthdate: September 18, 1977
  • Blood Type: A
Drums: TASSHI ((たっしー)) Tomoyoki Tasshima (田島智之)
  • Birthdate: August 21, 1978
  • Blood Type: A

History:

Aqua Timez is a Japanese pop and rock band signed to Sony Music Entertainment Japan. The band is well known for their inspirational lyrics and their use of unique musical techniques.

Aqua Timez was formed in 2000 after two of the original members, the vocalist and bassist, met on the internet and discovered that they attended the same university. At the time of their formation with all their current members in 2003, the band's name was Aqua Times, the correct spelling of their current name. During this period, the band released a mini-album and a single, but they were self-produced and did not sell many copies.
The band renamed themselves to Aqua Timez in 2005. Their first release under this name was Sora Ippai ni Kanaderu Inori, a mini-album which was released on August 24, 2005 It charted well, peaking at #1 on the Oricon weekly album charts in February 2006.

In 2006, the group signed the major label Sony Music Entertainment Japan and went on to release Nanairo no Rakugaki, their second mini-album with seven songs. Their first single, "Ketsui no Asa Ni", was then used as a song in the movie adaptation of Brave Story. Later in the same year, it was announced that they would provide the theme song to Bleach: Memories of Nobody, the movie version of the anime and manga series Bleach. The song, "Sen no Yoru wo Koete" (千の夜をこえて?, lit. "Passing Over a Thousand Nights"), entered the Oricon singles chart at number 5 and went on to sell over 100,000 copies.

Later that year, the band's first full length album, Kaze o Atsumete, was released and reached a peak position of third on the Oricon charts. Since its release, the album has sold over 200,000 copies. "Shiori", their third single, was used in commercials for a brand of soft drink known as Mitsuya Cider and was number 5 on the Oricon charts.
The following year in 2007 the band returned to Bleach. Their fourth single, "Alones", was used as the 6th opening song for the anime and climbed to the #3 spot on the Oricon.

More recently in 2007, the band produced their 5th single Chiisana Tenohira (#5 on the Oricon), and their second full-length album Dareka no Chijōe was released on November 21. Half a year after the release of their last single, they released their 6th single "Niji", which was used as the theme song for Gokusen 3.

On October 1, 2008, their 7th single "Natsu no Kakera" was released.

On January 14, 2009, Aqua Timez released a single called "Velonica", which was used as the 9th opening of Bleach.

On March 4, 2009, they released their 9th single "STAY GOLD" followed by their third full album Utai Sarishi Hana on the 11th which has been certified Gold by RIAJ for shipment of 100,000 copies.
The band released their 10th single "Plumeria ~Hana Uta~" on 29 July 2009 in which it was used as the theme song for the movie Gokusen.

They have also released a compilation album of their best songs on October 14, 2009. The album contained a newly recorded song called "Saigo Made". This album scored the band's first #1 on the Oricon weekly chart since they signed the major label Sony.


P/S : Leherku masih sakit.... Hermmm....

Thursday, May 27, 2010

~ Sesi Rileks Minda 15 ~

Bapak Buat Silap Mata.

Malam tu, sepasang suami isteri dah bersiap-siap nak masuk ke bilik tidur bila tiba-tiba mereka terdengar suara anak bongsu mereka menangis. Mereka pun pergi mendapat anak itu lalu bertanyakan kenapa dia menangis..Si anak menjawab dia tertelan duit syiling lima sen dan sekarang dia takut akan mati sebab tertelan duit tu, lalu terus menangis teresak-esak.

Si ayah yang buntu nak memujuk anak itu tiba-tiba teringat duit dalam poket seluarnya lalu mengeluarkan duit lima sen. Kemudian si ayah berpura-pura membuat magik dan mengeluarkan duit lima sen dari telinga anaknya. "Ha, kan ayah dah keluarkan ni." Si anak teruja dan terus berhenti menangis. Sepantas kilat anak itu mengambil duit lima sen itu dan menelannya lalu berkata, "Buat lagi sekali ayah."
 
Masjid Jamek

Pada suatu hari yang damai, Tipah berjalan menuju ke stesyen LRT yang berdekatan dengan rumahnyer. Sesampainyer dia di situ, dia terus bergerak ke kaunter dan dengan senyuman yang menyeringai dan ramahnyer dia terus bertanya, "Kak ....Masjid Jamek berape?". Akak jaga kaunter tu kebetulan pulak baru dapat call dari kawan dia. Kawan dia report yang suami dia tgh dating ngan awek lain. Dengan rasa marah dan poyo yg masih bersisa maka akak kaunter pon jawab, " Masjid Jamek ade satu jek."

 
 
 
Lawak Buah.

Ketua puak tu pun mengarahkan anak buahnya supaya membunuh ketiga lelaki itu utk dijadikan santapan. Ketiga lelaki itu pun merayu dgn sepenuh hati supaya mereka dibebaskan.

Oleh kerana mereka merayu dgn bersungguh-sunggguh, ketua puak itu pun setuju utk melepaskan mereka dengan satu syarat. Syaratnya ialah mereka perlu mencari 10 biji buah dari jenis yang sama. "Ah.. nie simple punya keje".. kata mereka dalam hati.

Maka mereka pun berpecah ke dalam hutan untuk mencari buah-buahan tersebut dengan diiringi oleh beberapa lelaki dari puak tersebut. Lelaki yang pertama keluar dengan membawa 10 buah nenas. Kemudian berkata ketua puak kepada anak buahnya, " Sumbatkan buah tersebut ke dalam punggungnya, kalau dia mengeluarkan bunyi, bunuh dia!" Lalu buah nenas itu pun disumbatkan kedalam punggung lelaki malang tersebut. Pada buah nenas yang kedua, lelaki itu pun menjerit dan dia pun dibunuh.
 


Kemudian lelaki kedua pun muncul. Dia membawa 10 biji ciku bersamanya. Dia pun dikenakan tindakan yang sama.Oleh kerana buah ciku kecil, lelaki itu dapat bertahan sehingga buah ciku yang kelapan. Pada masa ini, tiba-tiba lelaki tu ketawa. Maka dia pun dibunuh.

Apabila sudah mati, roh orang yang pertama pun berjumpa ngan roh orang yang kedua. "Kenapa kamu ketawa pada buah ciku yang kelapan?" tanya roh pertama. Jawab roh yang kedua, "Aku nampak rakan ketiga kita tu keluar dengan membawa buah durian!!"

P/S : Hari ni aku cuti..... Hari untuk berehat sepenuhnya....^_^

Tuesday, May 25, 2010

~ Nodame Cantabile ~



Salam Sejahtera kepada semua pengunjung blog aku yang tak seberapa nie ^_^ di kesempatan yang aku ada ini, ingin aku menulis berkenaan Jdrama yang aku baru saja habis layan tadi... hahaha! Jdrama yang aku maksudkan adalah "Nodame Cantabile". Pada mulanya, aku berpendapat yang drama neh mesti boring sebab berkisarkan musik orkestra, tetapi aku cuba juga 'download' sampai habis. Lepas tu layan Episod 1, huh! apa yang aku pikir sebelum neh adalah tidak benar sama sekali (ayat skema).... Drama neh best, kelakar & membuatkan aku ingin melayan 1 episod ke 1 episod yang seterusya... Aku bagi 4.5/5 bintang untuk drama neh...Watak 'Nodame' dalam drama neh memang kelakar habis. watak-watak lain pun best. Kira aku berpuas hati layan drama neh. sekarang tengah men'download' "Nodame Cantabile Special' pulak.. Kalau tak salah aku, cerita neh dah ada 2 movie, tahun 2009 & yang terbaru 2010. Oklah, untuk info selanjutnya berkenaan drama nie, sila skroll ke bawah... hehehe!



Details :

Synopsis :
Based on the hit comic book by Tomoko Ninomiya, this is a fun-filled quirky romantic story of two very opposite people.
Megumi Noda, or "Nodame" is a piano student at Momogaoka College of Music. An extremely talented pianist who wants to be a kindergarten teacher, she prefers playing by ear rather than reading the music score. She is messy and disorganized, takes baths several days apart and loves to eat, sometimes stealing her friend’s lunchbox when it is filled with delicacies.
Shinichi Chiaki, is Momogaoka’s top student. Born into a musical family, he is talented in piano and violin and has secret ambitions to become a conductor. An arrogant multi-lingual perfectionist who once lived abroad in the music capitals of the world as a young boy, he feels mired in Japan because of a childhood phobia.
They meet by accident. Nodame quickly falls in love, but it takes much longer for Chiaki to even begin to appreciate Nodame’s unusual qualities. Their relationship causes them both to develop and grow. Because of Nodame, Chiaki got the opportunity to lead a student orchestra and begins to have a broader appreciation of people's musical abilities. Because of Chiaki, Nodame faces her fears and enters a piano competition. Opportunities open up as both begin taking risks, stretching themselves far more than they ever thought possible. 


Cast :

Ueno Juri as Noda Megumi aka Nodame (Piano)
Morisako Ei as young Nodame
Tamaki Hiroshi as Chiaki Shinichi (Piano/Violin/Conducting)
Fujita Reo (藤田玲央) as young Chiaki
Eita as Mine Ryutaro (Violin)
Koide Keisuke as Okuyama Masumi (Timpani)
Mizukawa Asami as Miki Kiyora (Violin)
Saeko as Saku Sakura (Contrabass)
Uehara Misa as Tagaya Saiko (Vocal)
Takenaka Naoto as Franz Strezemann (Milch Holstein by Nodame)
Akiyoshi Kumiko as Momodaira Minako
Endo Yuya as Okochi Mamoru (Conducting)
Iwasa Mayuko as Ishikawa Reina (Piano)
Takase Yukina (高瀬友規奈) as Tanaka Makiko (Piano)
Kondo Koen as Tamaki Keiji (Clarinet)
Sakamoto Makoto as Hashimoto Yohei (Oboe)
Matsuoka Rinako as Suzuki Moe (Flute)
Matsuoka Emiko as Suzuki Kaoru (Clarinet)
Yamanaka Takashi as Iwai Kazushi (Contrabass)
Kobayashi Kinako as Kinjo Shizuka (Viola)
Fukada Aki as Inoue Yuki (Cello)
Kojima Tenten (小嶌天天) as Kanai Kento (Horn)
Inoue Yoshiko as Suganuma Saya (Vocal)
Ibu Masato as Mine Tatsumi
Nishimura Masahiko as Tanioka Hajime
Toyohara Kosuke as Eto Kozo
Shiraishi Miho as Eto Kaori
Fukushi Seiji as Kuroki Yasunori (Rising Star: Oboe)
Mukai Osamu as Kikuchi Toru (Rising Star: Cello]
Hashizume Ryo as Kimura Tomohito (Rising Star: Violin)
Namioka Kazuki as Katayama (Rising Star: Horn)
Sakurai Chizu as Aizawa Maiko (Rising Star: Flute)
Kimura Ryo as Takahashi Noriyuki (RS: Violin - new concert master) 







P/S : 'Zettai Reido', 'Nodame Cantabile Special'...... hermm..... 

~ Tatacara Jawab Telefon Paling Slumber.... ~

Sebenarnya cara menjawab telefon yang kita amalkan adalah salah dan kebanyakannya sama. Terpikir kah anda untuk menjawab dengan jawapan yang betul??? Jadi disini kita akan cuba untuk menukarkan jawapannya (tak la boring sangat lebih lg kalu yg kejenye memang jawab telefon) haha!



1) Soalan: haloo, may i speak to bedah please?
   Jawapan: maap sini bukan balai polis

2) Soalan: haloo, siapa disana?
   Jawapan: ntah saya kat sini,mana la saya tau sape kat sane

3) Soalan: haloo, boleh saya bercakap ngan bapak awak?
   Jawapan: nak cakap, cakap je ler buat ape tanye saya

4) Soalan: haloo, boleh sambungkan ke nombor 323?
   Jawapan: maap cik,nombor tak boleh disambung,hanye boleh dicampur

5) Soalan: haloo, mak ade rumah?
   Jawapan: mak takde rumah, bapak ade pasal rumah ni bapak yang beli

7) Soalan: boleh saya bercakap ngan siti?
   Jawapan: maap nombor yang anda dail tidak mahu memberikan perkhidmatannya
                  terima kasih

8) Soalan: haloo, tolong panggilkan samad saya nak bercakap dengannye
   Jawapan: sila panggil sendiri saya sibuk maap

9) Soalan: halloo
   Jawapan: haloo pusat sakit mental disini anda ingin mendaftar?

10) Soalan: haloo, saya nak tumpang bertanya
     Jawapan: maap ini bukan kaunter pertanyaan

11) Soalan: haloo, betul ke ini nombor 3234412?
     Jawapan: sila dail sekali lagi kalau saya masih menjawab betul le tu

12) Soalan: assalammualaikum
     Jawapan: wa'alaikummussalam (tupp!terus letak tepon salam kite wajib jawab)


P/S : Sekadar hiburan semata-mata....... hehe :p

Sunday, May 23, 2010

~ Sugawara Sayuri - Kimi Ga Iru Kara & Sunao Ni Narenakute ~

Sayuri Sugawara was born on June 29, 1990. She is currently signed to For Life Music Entertainment. Her first single, Destiny, is currently out and her first mini album will be released on April 4, 2009.She is a Japanese pop star, known to the Final Fantasy community as the artist of Kimi ga Iru Kara, the theme song for the Japanese version of Final Fantasy XIII

Cover of Kimi ga Iru Kara

On September 3, 2009, Sugawara was announced at the Final Fantasy XIII premiere in Japan that she will perform Final Fantasy XIII's theme and insert song. Seeing as the song was composed by Masashi Hamauzu, Sugawara performed the song at the premiere with a live orchestral accompaniment, the world's first preview of the theme song.

Her singles for Final Fantasy XIII include Kimi ga Iru Kara, as well as Eternal Love. Kimi ga Iru Kara was originally going to be included for the Western version of the game, but however due to translating difficulties, My Hands was used instead. Eternal Love is replaced for Serah's Theme. Sayuri Sugawara has no reference at all in the Western version. 

Sugawara Sayuri - Sunao ni Narenakute


Sayuri Sugawara - "Hard To Say I Love You."

I can just feel it if you protect me
Come and hold me close right now

I want to show you these feelings that were always dear to me
Because my heart couldn’t become honest “...I miss you”

We walked back home and within the silence there was no one
This beating heart feels like it will burst open
I wonder if you can hear it?

Is there a deep love for these closed lips of mine?
I cannot say anything in front of him

I always held in these gentle feelings that you had been deprived of
Because my heart cannot become honest “...I miss you”

I swore I’d live my life, never crying in front of others
But in front of you, my heart becomes overwhelmed with tears

Is there any meaning in the words you gave me in the warmth of your arms?
I held you from behind and muttered softly


I won’t ever let you be alone because I always want to be there for you
I want to feel all of your warmth, I believe you

Because miracles just happen, they are not guided by fate
I was drawn to you so we cannot drift apart

I always held in the gentle smile you wanted to see
Because I want my heart to become honest

I want to show you these feelings that were always dear to me
Because I want my heart to become honest “...I miss you”

Sayuri Sugawara - Sunao Ni Narenakute

ure teru dake de mamoreru no nara ba
ima sugu hikiyose te dakishime te tai

itsumo kimi ga itoshiku te kono omoi tsutae taku te
kokorokara sunao ni nare naku te "... I miss you "

dare mo i nai kaerimichi de shizukesa no naka futari arui ta
harisake sou na mune no kodou wa kimi ni kikoe te ta ka na?

'fusaga re ta kuchibiru ni wa chanto fukai ai wa aru no?'
me no mae ni shi te shimau to nani mo kike nai

zutto kimi ni kono kimochi ubawa re te
yasashi sa ni tsutsuma reru kedo
kokorokara sunao ni nare naku te "... I miss you"

hito no mae de kesshite naka nai sou ikiru to chikatta kedo
kimi no mae ja mune ga atsuku te namida kobore sou ni naru

' atatakai ude no naka de kure ta kotoba ni imi wa aru no ?'
dakishime ta kimi no senaka ni sotto tsubuyai ta

itsumo soba ni i tai kara hitori ni wa sa se nai kara
nukumori no subete o kanji tai I believe you

kiseki wa okoru mono ja naku te unmei ga michibiku mono da kara
hikiyose rare ta futari wa hanare tari shi nai yo

zutto kimi no egao o mi te i taku te
yasashi sa ni tsutsuma re te iku yo
kokorokara sunao ni nari taku te

itsumo kimi ga itoshiku te kono omoi tsutae taku te
kokorokara sunao ni nari taku te "... I miss you " 




P/S : Layan Kedua-dua lagu Sugawara Sayuri neh....... Aku nak layan Jdrama " Nodame Cantabile".... ^_^


~ Sesi Rileks Minda 14 ~

Diskaun Hukuman.

Di sebuah Mahkamah perbicaraan sedang berlangsung terhadap
seorang pencuri barang di pasaraya.

"Dengan ini kami memutuskan terdakwa di jatuhkan dengan hukuman
penjara 4 bulan.",Hakim akhirnya menjatuhkan hukuman.

"Apakah terdakwa, penuntut umum atau penasihat
undang-undang menerima?" kata hakim.

"Saya keberatan tuan hakim." kata seorang lelaki di kerusi belakang.
"Seharusnya dia diberi diskaun hukuman."

Lelaki yang bersuara itu adalah pengurus di pasaraya,
tempat terdakwa mencuri.

"Kenapa anda pula yang keberatan?"

"Kerana barang yang dia ambil adalah barang yang kami
diskaun sehingga 45% tuan hakim."

"??@#$!!&##!!"


Tumpang Lalu Je....

Satu pagi di stesen keretapi... Ada satu makcik tu dia tanya Attenden kaunter
Makcik: Anak, keretapi sampai jam berapa??
Attenden kaunter: yang dari Alor Setar sampai jam 2 petang,
yang dari Kota Bharu sampai jam 1 petang, yang dari Kuala Lumpur sampai jam 4 petang,
yang dari Gemas pulak satu jam lagi sampai la. Makcik nak pergi mana??
Makcik: Tak ke mana. Makcik nak melintas aja. Terima kasih lah anak,
ni maknanya takde lah keretapi lalu sekarang kan... ? Terimakasih banyak-banyak.
Makcik tumpang lalu ye..."
  

Gempa Bumi.

Di satu kaki lima di sebuah kota, terdengar suara seorang penjual ubat
sedang mempromosikan ubat jualannya..

Penjual ubat : Mari! Mari! Adik, abang, kakak, pakcik dan makcik!
Saya ingin memberitahu anda sesuatu. Sebentar lagi bandar ini akan
dilanda gempa. Sekiranya anda semua mahu selamat, cubalah ubat saya ini.
Nescaya anda tidak akan merasakan gempa bumi itu walau sedikit pun.
Saya telah menjual ubat ini di merata pelosok dunia dan setakat ini
tiada yang merungut tentang kesahihannya. Cubalah! Bandar ini akan dilanda
gempa pada tepat jam 11.30 pagi nanti!!

Orang ramai yang lalu lalang di situ terpinga-pinga mendengarnya.
Oleh kerana ada yang percaya apa sahaja boleh berlaku dalam dunia
pada hari ini, mereka pun tanpa was-was, berduyun-duyun membeli
ubat anti-gempa tersebut.

Jam sudah hampir 11.30 pagi. Semakin ramai yang berkerumun membeli ubat tersebut.
Dalam ramai-ramai tu, adalah seorang pakcik yang tergesa-gesa membelinya kerana
waktu gempa semakin hampir. Pakcik tu dan mereka yang lain pun terus
memakan ubat tersebut untuk mengelak dari merasakan gempa bumi yang bakal berlaku.

Jam sudah menunjukkan pukul 1130 pagi. Satu minit berlalu.. dua minit..
tiga minit.. hingga minit yang kesepuluh, pakcik tadi punberteriak
kepada penjual ubat tersebut.

Pakcik : Eh! Dah lama ni.. Mana gempanya? Awak tipu kami ye?

Penjual Ubat : Hah! Kan betul apa yang saya kata! Pakcik tak
merasakan apa-apa gempa pun kerana memakan ubat saya!
Itu menandakan ubat saya sangat mujarab!

P/S : Berharap segalanya baik-baik saja........... :I

Friday, May 21, 2010

~ Hidarime Tantei EYE ~

Ok....Setelah beberapa hari aku tidak sempat untuk meng'update'kan blog aku neh... akhirnya malam nie aku berkesempatan untuk membuat sedikit review berkenaan Jdrama yang kau baru saja habis layan dalam  2 3 hari lepas... tajuknya " Hidarime Tantei EYE ". Sebelum nie aku ada review berkenaan " Hidarime Tantei EYE SP " jadi, drama ni adalah sambungan dari SP tersebut. Kalau nak layan, kena la layan SP dulu, baru boleh faham cerita ^_^ Berkenaan drama yang aku baru lepas layan nie, aku boleh bagi 3.8/5 (haha! rating sendiri k!) Jalan cerita ok. tak memeningkan kepala sangat dan yang penting mesti ada selit lawak sikit-sikit. kalau tak aku akan cepat bosan hahaha! dalam drama nie yang selalu buat lawak adalah 'nurse' di sekolah yang boleh dikira heroin dalam drama ni jugak la.. sebab dia selalu ada bersama watak utama dalam drama ni. Oklah, dah banyak sangat aku merapu. Apa-apa pun Layannzzzzz.................


 Details :
  • Title: 左目探偵EYE
  • Title (romaji): Hidarime Tantei EYE
  • Also known as: Left-Eye Detective EYE
  • Genre: Crime
  • Broadcast network: NTV 
  • Episodes: 8
  • Viewership rating: 8.3 (Kanto)
  • Broadcast period: 2010-Jan-23 to 2010-Mar-13
  • Air time: Saturday 21:00 
  • Theme song: Hitomi no Screen by Hey! Say! JUMP

Synopsis
Tanaka Ainosuke, a third-year junior high school student with a strong sense of justice, underwent a cornea transplant of the left eye. However, after that, he received news that his older brother, Yumehito, the donor of that cornea, had died in an accident. Furthermore, Ainosuke was shocked by the images in his left eye which he had never seen before. Deducing that these images were connected to his brother’s death, Ainosuke began to search for the truth surrounding the death of his beloved brother and only immediate family. But as the investigation progressed, Ainosuke discovered that Yumehito’s death had been fake and that he is actually the leader of an evil organization. This sets the stage for a clash of fate between the two brothers. Ainosuke, the young sleuth armed with a special left eye and Yumehito, the genius criminal who has carried out many criminal plots.
Cast:
Yamada Ryosuke as Tanaka Ainosuke
Yokoyama Yu as Tanaka Yumehito
Ishihara Satomi as Sayama Hitomi
Okada Yoshinori as Kato Takashi
Katahira Nagisa as Komukai Noriko
Haruna Ai as Akikaze Miruku
Watanabe Ikkei as Yoshida Ichiro
Sano Shiro as Fukuchi Yuya
Crystal Kay as Kokusho Akira 
 









 

 

 

 

 

 

 

P/S : Layout blog aku perlu ditukar @ tidak?? hermmmm.....

Tuesday, May 18, 2010

~ IMALU - Uh Uh ~

IMALU (real name; Otake Imalu (大竹いまる) ) is a Japanese actress and artist. Born in September 19, 1989, she is the daughter of the famous comedian Akashiya Sanma (明石家さんま) and actress Otake Shinobu (大竹しのぶ). She early interest in music and decided to become an artist herself. She went to study in Canada in a school in Victoria, which she left in April 2008. She made her first appearance in the Zipper magazine in June 2009, and participated in radio show tre-sen on FM Yokohama.

Her first single “Mashed Potato” was released in 2010 January, but she made her first TV lives with her second single “Sonna Namae Hoshikunai yo” in March. The third single “Uh Uh” was released in April 29, 2010.
Name : Otake IMALU 
Nickname : Maru-chan
B.O.D : 19 September 1989
Horoscope : Virgo
Height : 150cm
Blood Type : A
Hometown : Tokyo, Japan
Favourite Musician : Green Day, Christina Aguilera, & NoDOUBT.

History :

At around 4:14 on September 19, 1989, was born in a hospital in Tokyo. Birth weight was 3240g. Comedian Sanma Akashiya father, the mother of actress Shinobu Otake. The name of the pike [Imaru 』their motto is" I only make money Iki Maru (clear gain only alive), "but said it was named after, Otake," now live with the knack to (seize the day) "said it was named after. The variety shows such as IMALU has said it's motto from the saury, "as the name change (the father pike) from the Otake vehemently opposed" episodes that are revealed . Parents have different.
After graduating from Tokyo's private girls middle school, high school for Language Studies Victoria, Canada, enrolled at Oak Bay High School and graduated in April 2008.
There also was a music lover himself an environment where parents are celebrities, hip-hop dance lessons and voice training, jazz singer began to aspire through guitar strongly, determined to enter show business. This is her debut, it was reported from pike Akashiya Shinobu Otake. Debut before pressure that parents feel that celebrities, because when the larger-than-expected debut, it was like to feel considerable pressure from his debut. The skin felt and said the impact of parents since the debut.

 [Zipper 』fashion magazine fashion debut in June 2009 issue. Miho editor 150cm tall this is a small shore "I hope very small proportion of the overall look" and she praised 2009, TV drama actress in a role debut real close [Cocoon sister Rina Kaori Amano Kinue play starring in November 17, was supposed to guest star in "You're laughing!" To cancel due to ill health. Broadcast times on 06 December 2004 [ism or cool in her first talk show.
In late November 2009, from Universal Music, which is official debut as a singer. January 13, 2010, the Universal label single from Sigma company debut in the [Mashed potato.
April 2010 TBS series talk show [A-Studio if it is regular appearances as an assistant.
 

Imalu - Uh Uh 

moshi kimi ga watashi ni nattara
doko ni sunde dare to asobi iku no?
look over here, kizu iteru kana
uh uh

If you become me
Where do you live, whom do you play and go?
look over here, and noticed it
uh uh

moshi kimi ga watashi ni nattara
nani wo tabete donna fuku wo kiru no?
sometimes I wonder if you can survive
uh uh

If you become me
What do you eat, what kind of clothes do you put on?
Sometimes I wonder if you can survive
uh uh

chomikurosaizu no kyarameru
kurisutaru boru
yeah taraka tabura yubi detsu tsuku

Microsize of caramel
crystall ball
yeah it pokes in my finger

let me measure you, I will resize you
lend me your shoes, lend me your teeth
wagamama datte iu yo

let me measure you, I will resize you
lend me your shoes, lend me your teeth
Because its selfish

I'm not what you think, come and play, you'll see
kitto suki ni naru kara (peek a boo du du du)
I'm on a mission

I'm not what you think, come and play, you'll see
Because surely you will like it (peek a boo du du du)
I'm on a mission

moshi kimi ga watashi ni nattara
mazu doko wo sawatte nani wo miru no?
come over here, kizu iteru desho
uh uh

If you become me
Where will you touch? What will you see first?
come over here, and noticed it
uh uh

moshi watashi ga kimi ni nattemo
nani mo tanoshi kunan kanain darou
because my life is fantastic with you
uh uh

Even if I become you
What else will be fun?
because my life is fantastic with you
uh uh

jishin manman no pudoru
me puruawado ni
yeah kurione teika teki nara kachi

Be full of confidence to
poodle this and move forward
yeah cause winning is a value

let me measure you, I will resize you
lend me your nails lend me your eyes
wagamama mo kii tene

let me measure you, I will resize you
lend me your nails lend me your eyes
Cause I heard your selfish too

I'm not what you think come and play, you'll see
kimi no ashi wo fun dara (peak a boo du du du)
chikazu kuno

I'm not what you think come and play, you'll see
your foot is stepping when (peak a boo du du du)
it approaches

kimi ni mienai kurai no sonzai ni nattatte
yeah daijoubu yo kini shinai yo

Your existence is dark, even if your not seen
yeah its alright, I'm not worried

let me measure you, I will resize you
lend me your nails, lend me your eyes
wagamama mo kii tene

let me measure you, I will resize you
lend me your nails lend me your eyes
Cause I heard your selfish too

I'm not what you think come and play, you'll see
kimi no ashi wo fun dara (peak a boo du du du)
chikazu kuno

I'm not what you think come and play, you'll see
your foot is stepping when (peak a boo du du du)
it approaches

chikazu kuyo

it approaches


P/S : Bzzzzzzzzzzzzzz.................
Related Posts with Thumbnails

Labels

2011 (3) 2012 (20) 4Minute (1) 5S (1) 9Nine (1) AAA (2) Aeman (1) Afiq Muiz (13) Aidilfitri (3) Aishiteru (13) Aiskrim (1) AKB48 (2) Alena (1) Alleycats. Upin dan Ipin (1) Altimet (1) Amanda Aniqah (1) Amanda Misbun (5) Ana Raffali (1) Angry Bird (2) Anima (2) Anime (4) Anne (1) Apa Celop (5) Arashi (1) Areila Sahimi (1) Ariana (16) Armada Band (2) Artis (2) Asian Kung Fu Generation (1) AURORA (2) Avara Band (2) Azad Jasmin (5) Baik-Baik Sayang (1) Bantal (1) Bazaar (1) Berry Koubou (1) Bismillah... Aku Mencintaimu (1) Blazin Squad (1) Bleach (2) Blogger (2) Boneca (1) Bounce Stepperz (4) Bowling (1) Buah (1) Budi Doremi (1) Buku (1) Bunga (1) Carta Hati (1) Central Square (1) change (1) ChiBi (1) Cinta (25) Coklat (1) dadali (1) Daim (1) Dalam Mihrab Cinta (2) Dangdut (1) Delon (1) Detective Conan (1) Devotees (1) Dmasiv (1) Domo (2) Download (31) Drama (26) Duhai Hati (1) EdCoustic (1) Eikura Nana (1) Elecoldxhot (4) Elecoldxhot. 8TV (2) Erin Malik (13) Family (1) Far East (1) Fatih (2) Feelhoney (2) Filem (1) Firdaus (3) Fizz Fairuz (12) FLOW (1) Forheart (2) FTIsland (2) Funky Monkey Babys (1) Games (1) Girl Next Door (1) Girl's Generation (1) Goliath (1) Gradasi (2) Guar Perahu (3) Haddad Alwi (1) Hadiah (2) Hail Amir (1) Hargai Aku (1) Heavy Rotation (1) HELLO (1) Hiburan (107) hijjaz (4) HMC Phlow (4) Horikita Maki (1) Hujan (1) Hujan Band (1) Huseein (16) i-City (1) Ichigo (1) Ichikawa Yui (1) Idola Kecil (5) Ika Nabella (5) Ikimono gakari (4) Iklan (1) In-Team (1) Ina (1) Indie (2) Indo-pop (24) Indonesia (15) Intan Nuraini (1) Iqram Dinzly (13) Ishihara Satomi (1) Iwan (1) Izarah Aisyah (13) J-pop (12) Jac (1) jawatan Kosong (1) Jdrama (34) Jepun (14) JKT48 (1) Jmovies (15) Jmusic (29) Jpop (1) JUJU (1) JUNE (1) K-pop (1) Kahwin (2) Kaki Novel (1) Kamal Adli (5) Kamiji Yusuke (1) Kanak-kanak (5) Kanda Band (1) KARA (1) KAT-TUN (1) Katori Shingo (1) KBU (31) KCB (2) Kedah (5) Keluarga (1) Kenangan (1) Kenduri (1) kesihatan (1) Ketam (1) Ketika Cinta Bertasbih (1) Kewangan (1) Khidmat Masyarakat (1) Kiss (1) Komtar (7) Kuninaka Ryoko (1) LA LUNA (1) Langit Vanilla (1) Langkawi (1) Las Ketchup (1) Latasha (2) Latif (1) Lawak (7) Leen (1) Liar Game (1) Liar Game : Reborn (1) M. Nasir (1) Mabuk (1) Maher Zain (1) Mai Hoshimura (1) Makan (6) Makan Angin (2) Malaysia (51) Mana Ashida (1) Marshanda (3) Matsuda Shota (1) McD (1) Mdrama (47) Media Prima (47) Mediafire (34) Mee (1) Mei-chan no Shitsuji (1) Melaka (1) Melayu (42) Merbok (1) Mesej (1) Mestica (4) Mikako Tabe (1) Mikhail (16) Mirwana (1) miwa (4) Mizushima Hiro (1) Monkey Majik (1) Morning Musume (2) Motivasi/Renungan (62) Movie (2) Muka Buku (2) Mutiara Hati (1) Muzik (2) MV (1) Nagaswara (1) Najwa (1) Najwa Latif (3) Naka Riisa (1) Nasihat (3) Nasyid (37) Negeri Sembilan (2) New Sakha (1) Nilai (2) Nora Danish (16) Novel (4) NOVI (1) Nur Kasih (1) Oguri Shun (2) Ore Ska Band (1) Oricon (1) Panic (2) Pantai (1) Paradise Kiss (1) Pengantin (1) Pengapit (1) Perak (4) Peribadi (42) Perlis (2) Personal (27) Porno Graffiti (1) Pulau Aman (1) Pulau Pinang (25) PV (8) R-if (2) Rain (1) Ramadhan (26) Rast (1) Ratu (16) Raya (4) Realiti (2) Reefa Band (1) Rei Fu (1) Ringgit Malaysia (1) Rokusteps (4) Ruffedge (16) Rukia (1) S.P.E.E.D (1) S9B (1) SanTai/Rileks Minda (185) Saujana (3) Sayang (1) SCANDAL (4) Sedekah (1) Selangor (1) Selawat (1) Sembilu (1) Sen (1) Senyum (26) SeX (1) Shah Alam (1) Shenthy Feliziana (5) SHINee (1) Shion Tsuji (1) Shodown (2) Showdown 2011 (3) Sinetron (1) Singkatan (1) Siti Musliha (1) Snada (2) StarFive (1) Stereopony (1) Stinky (2) Strawberi (2) Suby (1) Sudirman (1) SUK (7) Sulis (1) Sungai Petani (1) Surat (1) Suzanne (1) Syiling (1) Taiyuddin Bakar (5) Takaharasuiko (1) Taxi Band (1) The Zikr (2) Toblerone (1) Toda Erika (2) TOKIO (1) Tutti Frutti (1) TV3 (18) TV9 (34) Udin (1) Ueto Aya (4) UiTM (1) Uji Rashid (1) Umum (95) UNIC (4) Utopia (1) UverWorld (1) Van (1) Vanila Coklat (13) Video (2) Wali Band (1) Wan Sharmila (5) Wani Ardy (1) Wany Ardi (1) Wordless Wednesday (29) WORLD ORDER (1) Yamada Yu (1) Younha (1) Youtube (1) Yui (7) Zed Zaidi (5) Zivilia Band (2)